Hur mycket får en läkare i lön?
Lönen för läkare varierar beroende på utbildningsnivå. En BT-läkare (tidigare AT-läkare) med fast anställning tjänar i genomsnitt 37 300 kr i månaden, en ST-läkare 53 000 kr och en specialistläkare omkring 86 400 kr, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Lönen kan också variera beroende på om jobbet finns inom den offentliga eller privata sektorn, och om läkaren har en fast anställning eller är hyrläkare/konsultläkare/bemanningsläkare.
En läkares lön styrs förutom utbildningsnivå och inriktning även av många andra faktorer, såsom arbetsplats och arbetslivserfarenhet.
Vilken ingångslön har en läkare?
En nyexaminerad/nylegitimerad ansöker om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen och kan därefter arbeta som läkare. Arbetsmarknaden är god för läkare och ingångslönen varierar beroende på vilken tjänst man söker. Lönen sätts individuellt och baseras på kompetens, erfarenhet och tjänst. För att se mer specifikt vad läkare i början av karriären tjänar, kan man titta på genomsnittet för BT- och ST-läkare.
Snittlön för en BT-läkare
Bastjänstgöring (BT) är en del av den nya specialiseringstjänstgöringen (ST) för läkare i Sverige. Allmäntjänstgöringen (AT) har tidigare varit obligatorisk för att få läkarlegitimation, men kommer att tas bort. Medianlönen i hela landet ligger omkring 37 300 kronor i månaden för en läkare som gör BT.
Snittlön för en ST-läkare
ST-tjänstgöring står för specialiseringstjänstgöring (ST) och är ett steg till att bli specialistläkare. Olika verksamheter inom sjukhus, primärvård, psykiatri och geriatrik anställer ST-läkare. Enligt SCB var medellönen för ST-läkare 53 000 kr 2022.