Vad är det det nationella avtalet?
Dedicare är en av de upphandlade leverantörerna på det nationella avtal som alla Sveriges regioner gemensamt upphandlat. För dig som konsult innebär detta att du kan känna dig säker på att vi har varierade uppdrag i hela landet och att du givetvis fortsatt har samma trygga villkor som alltid med tjänstepension och fina förmåner. Nedan berättar vi mer om vad avtalet innebär och vad du som konsult kan förvänta dig. Längst ner på sidan hittar du också de vanligaste frågorna kring avtalet. Du kan också läsa mer om de vanligaste frågorna längst ner.
Om det nationella avtalet
Alla Sveriges regioner har gemensamt upphandlat ett nytt avtal avseende hyrpersonal inom hälso- och sjukvård – det så kallade nationella avtalet. Dedicare är en av de upphandlade leverantörerna på avtalet och kommer därmed få ta del av alla avrop från samtliga Sveriges regioner. Avtalet trädde i kraft i början på 2024 och omfattar läkare och sjuksköterskor. Regionerna kommer successivt att ansluta till avtalet under året i takt med att deras egna avtal löper ut. Syftet med avtalet är att standardisera regler och priser över hela landet och för samtliga godkända leverantörer.
Vi på Dedicare är väl insatta i avtalet och följer löpande de nyheter och förtydliganden som regionerna publicerar. Vi kommer uppdatera och utöka informationen på denna sida löpande för att på bästa sätt kunna guida och hjälpa dig som kandidat. Ta gärna kontakt med oss via dedicare@dedicare.se eller nurseoffice@dedicare.se om du har frågor eller funderingar kring avtalet eller vill veta mer om hur det är arbeta som konsult ute hos regionerna. Vi finns här för dig och hjälper dig hela vägen!
Det viktigaste att känna till för dig som konsult
Zonindelning
Det nationella avtalet är uppdelat i tre olika zoner och har sin grund i SKR:s kommungruppsindelning där landets alla 290 kommuner är kategoriserade. Zonerna är indelade i olika ersättningar beroende på kompetens.
De tre olika zonerna är:
- Zon 1: Storstäder, storstadsnära kommuner, större städer, kommuner nära större stad
- Zon 2: Mindre städer/tätorter, 15-40.000 invånare i kommunens största tätort.
- Zon 3: Landsbygdskommuner, mindre än 15.000 invånare i kommunens största tätort
Zonindelningen tillsammans med efterfrågad kompetens avgör pris för respektive avrop. Priset är som lägst i zon 1 (Storstäder) och högst i zon 3 (Landsbygdskommuner). Viktigt för dig som konsult är att priset är exakt samma för alla leverantörer. Detta innebär att du kan känna dig trygg i att villkoren avseende lön inte kommer att skilja sig åt så mycket mellan bolagen. För dig blir det istället viktigt att välja en bemanningsleverantör som du känner förtroende för och som du kan bygga upp ett fint samarbete med.
Kontakta oss så hjälper vi dig vidare till ett lämpligt uppdrag, via doctor@dedicare.se eller nurseoffice@dedicare.se
SITHS-kort/E-legitimation
I det nya avtalet är det av stor vikt att ha en giltig E-legitimation vid varje nytt uppdrag med tillräckligt med plats för att nya certifikat ska kunna laddas ner. Du behöver veta vilken tillitsnivå du har på ditt kort samt ha tillgång till dina personliga koder. Tänk på att reservkort eller tillfälliga kort inte räknas som godkänd E-legitimation om du ska ut och arbeta via nationella avtalet. Om du är osäker på om du har ett giltigt SITHS-kort, ta kontakt med oss så hjälper vi dig.
Överenskommelse
För att vi ska kunna presentera dig för ett uppdrag behöver du skriva på en överenskommelse där du förbinder dig att genomföra det aktuella uppdraget via Dedicare. En konsult får enbart bli presenterad av ett bemanningsföretag per uppdrag. Om det framkommer att en konsult signerat en överenskommelse med flera företag blir du som konsult diskvalificerad för det aktuella uppdraget.
Karens
Karens är den period som följer efter en avslutad anställning då du som tidigare anställd inom en region inte kan ta uppdrag i den specifika regionen. Karensregeln gäller för alla inklusive pensionärer, oavsett anställningsform. Vid timanställningar gäller karensperioden från ditt senaste arbetade pass.
HLR
I det nya avtalet är det ett krav att du har genomfört en HLR-utbildning under de senaste 12 månaderna. Detta gäller oavsett om du ska påbörja, förnya eller förlänga ett r bemanningsuppdrag. Det är HLR-rådets rekommendationer som gäller. I varje avrop kommer det att specificeras vilken typ av HLR-utbildning som krävs. Det kommer framför allt att röra sig om S-HLR Vuxen, S-HLR Barn, A-HLR Vuxen eller A-HLR barn. Det är viktigt att känna till att enbart praktiska HLR-utbildningar godkänns, så webbaserade eller enbart teoretiska kurser räknas inte. Är du osäker på din HLR-utbildning så ring din konsultchef så hjälper vi dig!
Kontinuitet
Konsulter som tidigare har arbetat på en viss enhet/verksamhet kommer att prioriteras vid avrop. För att du ska kunna tillgodogöra dig din erfarenhet behöver du kunna uppvisa dokumentation på detta, det kan vara en tidrapport eller en uppdragsbekräftelse till exempel. Med kontinuitet menas antal arbetade timmar under de senaste 12 månaderna på den avropande enheten/avdelningen. Du kan tillgodogöra dig kontinuitet på en enhet/avdelning under maximalt 18 månader.
Antal timmar/pass
En konsult kan också komma att prioriteras i ett avrop ju fler timmar/pass man kan arbeta av avropets totala omfattning. Det framgå i varje avrop om den avropande enheten/avdelningen kommer att värdera kontinuitet eller antal timmar/pass högst vid varje avrop.
Pension
Det nya avtalet inför ett pensionskrav, vilket innebär att pension måste sättas av för alla som är mellan 25 och 65 år, oavsett om man har eget bolag eller är ansluten till kollektivavtal. Detta innebär ingen skillnad för dig som är konsult via oss på Dedicare då vi från start haft tjänstepension som en självklarhet i våra villkor. Läs mer om våra villkor och förmåner här. Alla konsulter måste ha en pensionsavsättning på 4,5 % för inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Beräknat på inkomstbasbeloppet för 2024 är detta 571 500 kr. Inkomster som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp ska ha en pensionsavsättning på 30%.
Vad kan vi gemensamt förbereda för att så snabbt som möjligt hitta ett passande uppdrag till dig?
- Se till att ha rätt HLR-utbildning genomförd och skicka ditt intyg till oss.
- Förbered ett CV.
- Ta fram underlag för att påvisa kontinuitet, tex i form av tidrapporter.
- Samtliga referenser ska vara genomförda.
De 5 vanligaste frågorna
1. Hur påverkar de nya reglerna kring tjänstepension mig som konsult?
Det nya avtalet kräver att pension ska avsättas för samtliga i åldersspannet 25-65 år. Detta innebär ingen skillnad för dig som är konsult via Dedicare, då vi alltid haft tjänstepension som en självklarhet i våra avtal. Denna regel gäller oavsett om du är anställd hos ett bemanningsbolag eller arbetar som underkonsult via ett bemanningsbolag.
2. Hur fungerar prissättningen, jag har hört något om zoner?
Ja, det stämmer. Avtalet är indelat i tre zoner som reglerar prissättningen. Det betyder att det är kombinationen av zon och roll som bestämmer pris. Viktigt att känna till här är att alla leverantörer kommer att ha exakt samma pris. Läs mer om hur zonerna fungerar längre upp.
3. Kommer det finnas uppdrag som passar mig och min kompetens?
Samtliga leverantörer som har det nationella avtalet kommer att få samtliga avrop. För dig som konsult innebär det en trygghet i att du inte kommer att missa något uppdrag. Vi kommer hålla dig i handen och säkerställa att du vet vilka uppdrag som finns tillgängliga för just dig vid var tid.
4. Hur fungerar karensen?
Karensperioden i det nya avtalet är 12 månader. För dig som konsult innebär det att om du tidigare har varit anställd direkt av regionen behöver en tidsperiod om 12 månader passera innan du kan ta ett uppdrag som konsult. Detta gäller oavsett vilken anställningsform du har haft.
5. Vilka krav på HLR-utbildning ställs på mig som konsult?
HLR-kravet för att kunna gå ut och arbeta på regionerna är i enlighet med HLR-rådets rekommendationer. Din HLR-utbildning måste vara genomförd under de senaste 12 månaderna och det är endast fysiskt genomförda utbildningar som räknas. Ta kontakt med oss så berättar vi hur du kan se till att ha en godkänd HLR-utbildning i god tid inför nya spännande avrop, maila till via doctor@dedicare.se eller nurseoffice@dedicare.se.