”Det känns bra att kunna bli viktig på nytt”: Thomas om att som pensionerad socionom bli konsult

Thomas Strand är pensionerad socionom från Borås och inte redo att släppa taget om arbetet än. Han har hittills haft ett tiotal konsultuppdrag sedan sin pension med olika typer av chefsbefattningar och är långt ifrån klar. Vi har pratat med Thomas om varför han väljer att vara konsult, vad det finns för utmaningar och vad som driver honom i det viktiga arbete han gör.

Det har varit några kalla dagar i Stockholm med hala gator, snöflingor virvlandes i hård vind och förseningar i trafiken. När jag pratar med Thomas skrattar han och säger att då ska du se Gällivare. “Det är spännande att se hur en riktig vinter ser ut, här har vi 34 minusgrader idag” berättar han och säger att det är stor skillnad från hans hemstad Borås. Thomas är nämligen just nu på ett konsultuppdrag i Gällivare kommun via Dedicare. Jag fångande honom via telefon en lunch i januari för att prata om konsultlivet.

Kan du börja med att berätta om din bakgrund?
— Jag är utbildad socionom från Borås och numera pensionär. Jag börjande initialt inom kriminalvården i Södra Älvsborg och har under mina år i yrket arbetat med flera olika områden, bland annat med våld i nära relationer, som 1:e socialsekreterare, enhetschef och verksamhetschef.

Thomas berättar att han känner sig pigg och inte ser någon anledning att sluta arbeta än. “Så länge man har något att ge så ser jag att jag kan fortsätta fast jag är pensionär. Det känns bra att kunna bli viktig på nytt”, säger han.

Det är inte bara Thomas som tänker så, utan flera konsulter hos oss på Dedicare är pensionärer som har valt att fortsätta att bidra med sin kunskap via olika konsultuppdrag, hamna i ett sammanhang om dagarna och samtidigt dryga ut sin pension.

Jag är nyfiken på att höra mer om ditt nuvarande uppdrag, vad gör du just nu?
— Jag är just nu verksamhetschef på Individ-och familjeomsorgen i Gällivare kommun. Jag hanterar myndighetsutövningen mot barn och unga, LSS och familjerätt. Då det just nu saknas samordnare, 1:e socialsekreterare, går jag även in där och leder det dagliga arbetet med socialsekreterarna. Jag kommer in för att organisera samt leda styra verksamheten, tills det kommer en fast anställd chef.

Är det ditt första konsultuppdrag?
— Jag har varit konsult i 5 år och detta är nog mitt 10e uppdrag. Bland annat har jag, förutom chef inom alla myndighetsgrenar på IFO, varit HSL-chef, chef för LSS boenden och äldreboenden. Det blir en spännande variation med flera olika sektorer inom social verksamhet. Min styrka ligger inte i att vara handläggare, det är inte där jag gör mig bäst utan det är chefsroller för mig.

Vad tycker du är det bästa med att vara konsult?
— Det absolut bästa är att få göra skillnad. Det skiftar vilket också är väldigt roligt och jag får använda min kompetens inom olika områden och åldersgrupper. Som konsult utvecklas man även i en enorm takt. Man blir också bra på att snabbt komma in i förvaltningen och se var utmaningar finns och utveckla en strategi för detta.

Som konsult har du möjlighet att se flera olika platser på kort tid, både inom Sverige och på andra platser i världen. Detta är också en anledning till varför Thomas trivs så bra. ”Såhär långt upp i landet har jag inte varit tidigare, det är väldigt kul att få se sig om i Sverige”, säger han.

Varför valde du Dedicare?
— Dedicare är ett seriöst och stort bolag, av den anledningen väljer jag det. Carolina som jag har mest kontakt med är fantastisk att ha kontakt med också.

Vad finns det för utmaningar i ditt arbete?
— Att förstå organisationens upplägg kan ta tid, även med stor erfarenhet så måste man ha en ödmjukhet – annars är det lätt hänt att man trampar i klaveret. Det gäller att behålla lugnet även om pulsen går igång. Avvakta, sätta sig in i organisationen innan man drar igång något stort. Man måste lyssna in och jobba med teamet och där är ödmjukheten viktig. Då märker jag att jag får bra gehör.

Har du något råd till de som funderar på att bli konsult?
— Det kräver engagemang, så har du det och är nyfiken så prova, det ger väldigt mycket. Du kommer ofta in och gör skillnad och du förväntas vara självgående och behärska lagområden vilket är bra att veta. Som jag sa tidigare: ha en ödmjukhet, det fungerar olika på olika ställen så trots en lång erfarenhet så behöver du lyssna in.

Till sist, vad gör du när du inte arbetar, vad får dig att må bra?
— Umgås med familjen framförallt, jag har en fru som är i Borås som jag är ifrån 4 veckor åt gången – det blir för mycket resande att åka hem på helgerna nu när jag arbetar i Gällivare. Det är viktigt att få kvalitetstid med barn och barnbarn också när jag väl är ledig. Jag har även en del fritidsintressen som jag vill odla, motorcykelintresset till exempel.

Stockholm, Februari 2024

_____________________

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med konsult-och rekryteringstjänster inom social omsorg? Maila oss direkt på socionom@dedicare.se eller anmäl ditt intresse på kontaktformuläret till höger via knappen ”Intresseanmälan”.

Vi ser fram emot att höra från dig!