Så lyckas du med din rekrytering inom vård och social omsorg

Jessica Alarik, Affärsområdeschef Rekrytering

En rekryteringsprocess som från början förväntas gå snabbt och smidigt, kan ofta bli en utdragen process som tar viktig tid från verksamheten. Samtidigt blir det svårare att hitta talanger inom vård och social omsorg, en sektor där många idag inte aktivt söker nya tjänster. “Samarbete, samsyn och förståelse”, så beskriver Jessica Alarik, Affärsområdeschef för Rekrytering på Dedicare, ledorden för en lyckad process. Nedan berättar hon mer om hur du lyckas med din rekrytering!

Vad ser du för utmaningar hos de kommuner, regioner och privata aktörer ni arbetar med när det gäller rekrytering? 

– Det handlar främst om deras hektiska vardag i kombination med att många kandidater idag inte är aktivt arbetssökande. Tiden räcker helt enkelt inte till. De ska driva sin verksamhet med allt vad det innebär och samtidigt hitta lämpliga kandidater samt hålla i intervjuer. Ofta lägger man upp en annons, inväntar sökande och när ingen söker – ja då står man där med en vakans.

Så vad ska man tänka på i sin rekryteringsprocess? 

–  Eftersom många inom vård och omsorg är inte aktivt arbetssökande, behöver man lägga mycket tid på search initialt vid en rekryteringsprocess och inte bara vänta på att ansökningar ska komma in. Ibland måste man också ge processen lite tid, ofta mer tid än vad man tror, vilket kan behövas för att hitta rätt person. Jag tror att alla känner till att en felrekrytering är en dyr historia!

Jessica, som har arbetat på Dedicare i 7 år och har en bakgrund som socionom, beskriver vidare att en annan viktig del handlar om nätverkandet och relationen med kandidaterna.  “Alla möten och alla samtal bygger på relationsskapande och där får jag använda min genuina nyfikenhet för människor och deras liv”.


Kan du ge några råd för att skapa bra relationer med kandidaterna?

–  Jag skulle säga att det finns två viktiga delar i detta.

1) Lyssna nyfiket! Vad säger kandidaten, vad säger kandidaten inte, vad är viktigt för personen i hens yrkesliv? Hur ser personen på framtiden gällande sin ”karriär”?

2) Återkoppling! Vi möter ofta kandidater som får ingen eller bristande återkoppling. De kandidater man har att göra med förtjänar en tät dialog.

Hur lång tid bör man räkna med att processen tar? 

–  Det handlar jättemycket om vilken roll som eftersöks samt geografi. Det händer att vi lyckas hitta en bra match på tre veckor från startmöte tills att kandidaten signerat sitt avtal. Men ibland kan det ta upp emot sex månader om rekryteringen gäller ett bristyrke som till exempel radiolog. Åter igen, mycket tid behöver i dessa fall läggas på search för att hitta rätt match! Här lönar det sig att från början ha byggt upp ett stort nätverk.

Om man skulle behöva stöd vid rekrytering av en fast tjänst, vad kan ni då erbjuda? 

– Om ni märker att tiden inte riktigt räcker till, så kan vi ta hand om din rekryteringsprocess från start till slut så att du kan fokusera på din verksamhet. Under de många år som Dedicare har verkat inom vård och social omsorg har ett gediget nätverk byggts upp av socionomer, läkare och sjuksköterskor – och vi kan hjälpa till att tillsätta alla typer av dessa roller. Vi tillsätter också många chefstjänster, ofta inom äldreomsorg. Som kund till oss kan du också vila tryggt i att vi följer uppsatta processer enligt ISO, de moment som behövs för att säkra kvalitet tummar vi inte på!

Behöver du hjälp med rekrytering av fasta tjänster inom vård och social omsorg eller har du några funderingar?
Vi finns här för att hjälpa dig vidare! Kontakta oss i formuläret nedan, maila rekrytering@dedicare.se eller ring oss på +46 73 088 17 55

Intresseanmälan Dedicare Rekrytering

Intresseanmälan för dig som vill höra mer om hur vi kan hjälpa dig och din verksamhet med rekrytering av fasta tjänster. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort!

  • Vi bryr oss om din personliga integritet. Dedicare behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i vår integritetspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.