Konsulternas drivkrafter – så behåller ni rätt kompetens
En gång konsult, alltid konsult? Kanske inte, men många konsulter inom vården är nöjda med sitt sätt att arbeta. Att arbeta som konsult är inte bara ett yrkesval, det är ett beslut som vävs samman av många olika faktorer. En färsk vårdkonsultundersökning från Kompetensföretagen kastar ljus över de motiverande faktorerna bakom valet att arbeta som konsult och ger oss en inblick i vad som driver individer att välja denna flexibla och mångfacetterade väg. Hur bör uppdragsgivare arbeta för att attrahera och behålla rätt konsultkompetens? Vi går igenom resultatet från undersökningen för att få djupare förståelse för konsulternas drivkrafter och ger tips på hur du som uppdragsgivare kan tänka.
Konsultyrket inom vården lockar med flexibilitet och variation. En majoritet av konsulterna inom vården är nöjda med sitt val. De lockas av flexibiliteten i arbetstiden, variationen i arbetsuppgifter samt arbetsplatser. Nästan hälften har aktivt tackat nej till tillsvidareanställningar för att fortsätta som konsulter. Kompetensföretagens undersökning av vårdkonsulter (2023) ger oss en fördjupad inblick i just detta. För att förstå och nyttja konsultresurserna på bästa sätt är det viktigt att förstå deras drivkrafter. På så sätt kan uppdragsgivare anpassa sitt sätt att arbeta för att både kunna attrahera och behålla rätt kompetens.
Imponerande 52% av de som ger sig in i konsultyrket inom vården gör det för att ta kontroll över sin arbetstid. Detta är en tankeväckande siffra som speglar ett starkt behov av flexibilitet bland vårdpersonal. Att kunna balansera arbetslivet med andra åtaganden och intressen är en nyckelaspekt som många värdesätter.
Variationen inspirerar
Likaså är möjligheten att utforska olika arbetsplatser och uppdrag en lockande faktor för 46% av konsulterna inom vården. Den här gruppen uppskattar variationen som kommer med att ständigt möta nya utmaningar och miljöer. För dem är konsultrollen inte bara ett jobb, det är ett sätt att utvecklas personligen och i professionen genom olika vårdkontexter, möten med människor, kulturer och situationer.
Men det är inte bara variationen i arbetsuppgifter som lockar. För 48% av konsulterna innebär rollen även möjligheten att bestämma över när och var man vill jobba. Att kunna arbeta på sina egna villkor, där och när det passar bäst, ger en känsla av frihet och kontroll som är svår att hitta i traditionella anställningar. En intressant observation är att nästan hälften av konsulterna inom vården (49%) har aktivt tackat nej till tillsvidareanställningar för att fortsätta som konsulter. Detta pekar på en stark förankring i konsultrollen och en vilja att fortsätta utforska dess möjligheter och fördelar.
Vidare visar undersökningen att majoriteten av konsulterna (86%) är nöjda med sitt val att arbeta som konsulter. Det tyder på att konsultrollen uppskattas av många och att flexibilitet och frihet efterfrågas av vårdpersonal. För många är fördelarna med konsultrollen så betydande att 12% skulle byta yrke om de inte kunde fortsätta som konsulter, 11% skulle pensionera sig medan en lika stor grupp skulle överväga att arbeta utomlands. Detta understryker den mångfald av valmöjligheter och vägar som står öppna.
Tre viktiga drivkrafter hos konsulter inom vårdyrket:
- Flexibilitet i arbetstiden: Att ta kontroll över schematFlexibilitet är nyckeln för många som väljer att arbeta som konsulter inom vården. 52% av dem som ser möjligheten att ha mer inflytande över sin arbetstid som en av de främsta lockelserna med konsultrollen.
- Upplevelsen av variation: Att utforska olika arbetsplatser och uppdragFör 46% av konsulterna är variationen i arbetsuppgifter och arbetsplatser en av de mest attraktiva aspekterna med att vara konsult inom vården. Att få möjligheten att ständigt möta nya utmaningar och miljöer driver många.
- Valmöjligheten: Att bestämma över sin egen vardag Att ha kontroll över var och när man arbetar är en avgörande faktor för 48% av konsulterna inom vården. Möjligheten att anpassa sitt arbete efter sina egna behov och önskemål är något som många värdesätter högt.
Armin Fejzić , divisionschef på Dedicare, instämmer med det undersökningen visar. ”Vi har under alla år märkt att just friheten och valmöjligheten är något som våra konsulter uppskattar mest. Att man som konsult därutöver också får möjligheten att utföra sitt arbete under goda arbetsförhållanden och känna att man gör skillnad i människors liv, det spelar givetvis också in som en avgörande aspekt,” säger Armin.
Det är en kombination av faktorer såsom flexibilitet och variation som lockar, och trots utmaningarna och osäkerheterna är majoriteten av konsulterna nöjda med sitt val. Det är en berikande och givande väg för många, och en som fortsätter att locka många. Som uppdragsgivare kan det vara bra att förstå konsulterna för att tillsammans skapa rätt förutsättningar för att samarbetet på arbetsplatsen ska vara så givande och effektivt som möjligt.
Vi är alla olika, och alla har vi olika preferenser och prioriteringar. Något som funkar för dig kanske inte passar lika bra för någon annan i just detta skede av livet. Genom att förstå varandra bättre kan vi skapa en acceptans och rätt möjligheter för att vi alla ska trivas på våra arbetsplatser och med sättet vi arbetar på. Tillsammans skapar vi en arbetsmiljö alla uppskattar. Ha ett öppet sinne och lyssna på varandras behov och önskemål.
Källa: Kompetensföretagen vårdkonsultundersökning (2023)