Kollektivavtal och trygghet – Så säkrar ni ansvarsfull bemanning inom vården
Vi människor är av naturen trygghetssökande. Ibland längtar vi efter något annat. Efter att upptäcka. Uppleva. Efter att få göra något på våra egna villkor. Det okända kan vara spännande en period, men sedan längtar vi tillbaka till det kända och det trygga. Att bejaka det mänskliga i oss är viktigt, och det bidrar till större värden än vad vi först kan tro. Går det att kombinera i ett modernt arbetsliv? Vi diskuterar vikten av kollektivavtal och hur de bidrar till ansvarsfull bemanning inom vården tillsammans med Armin Fejzić, divisionschef på Dedicare.
I vården möter vi dagligen höga krav och stora utmaningar – både på personal och organisationer. Mitt i allt detta behöver vi lösningar som skapar stabilitet, trygghet och rättvisa. Här kommer kollektivavtal in som en nyckelspelare. ”Kollektivavtal är inte bara regler på papper. Det handlar om att skapa rättvisa, tydliga och trygga förutsättningar – både för den anställde och för arbetsgivaren. I slutändan påverkar det också patientsäkerheten och vårdens långsiktighet,” säger Armin Fejzić.
Kollektivavtal – vad betyder det för konsulter?
Att jobba som konsult i vården är ett flexibelt och givande arbete, men det innebär också en viss osäkerhet. Därför är det viktigt att tryggheten alltid finns där i bakgrunden. Kollektivavtal garanterar detta genom att sätta en tydlig ram för bland annat lön, pension, försäkringar och arbetstid.
”För oss är det självklart att våra konsulter ska ha samma villkor som ordinarie personal,” berättar Armin. “Kollektivavtal ger en trygghet i arbetslivet – allt från reglerad arbetstid till ekonomiskt skydd vid sjukdom eller skada.”
Han lyfter också vikten av återhämtning och vila. ”I en bransch där tempot ofta är högt är det viktigt att konsulter har rätt till vila och återhämtning. Det gör inte bara att de mår bättre, utan även att de kan göra ett ännu bättre jobb.”
För konsulter innebär detta en trygghet i vardagen, så att de kan fokusera på det som är viktigast: att ge vård av högsta kvalitet.
Hur gynnar kollektivavtal vårdinrättningar?
För vårdinrättningar handlar det om mer än bara trygghet för konsulterna. Kollektivavtal ger tydliga spelregler kring löner, arbetstid och villkor, vilket skapar ordning och reda i arbetsrelationerna.
”Alla kommunala och statliga vårdinrättningar är kollektivt anslutna, så för oss är det en självklarhet att erbjuda våra konsulter samma förutsättningar. Det gör oss också mer attraktiva som samarbetspartner,” säger Armin.
Han poängterar att kollektivavtal är en garanti för kvalitet. ”Våra kunder vet att vi följer regler och har tydliga processer för varje steg i vårt arbete. Det ger en trygghet som gör att de kan fokusera på sina verksamheter. I dagens marknad ser vi fortsatt att stora avtal sluts med leverantörer som inte har kollektivavtal, detta är något som bekymrar oss då det i slutändan påverkar både kund och konsult.”
Ansvarsfull bemanning – vad innebär det i praktiken?
Ansvarsfull bemanning handlar om att göra rätt från början – både för vårdpersonalen och patienterna. För Dedicare betyder det att alltid ha patientsäkerheten, arbetsmiljön och långsiktigheten i fokus.
”Det är vår uppgift att se till att våra konsulter har rätt kompetens och erfarenhet för sina uppdrag. Men det handlar också om att skapa hållbara förutsättningar för dem att lyckas,” säger Armin.
Han lyfter fram vikten av kontinuitet i vården. ”När vårdinrättningar samarbetar med bemanningsföretag som tar ansvar, blir det lättare att ge patienterna en trygg och sammanhängande vård. Det minskar risken för misstag och höjer kvaliteten i vården.”
Armin betonar också att bemanning inte ska ersätta långsiktig rekrytering, utan fungera som ett stöd. ”Vi vill hjälpa vårdinrättningar att skapa en stabil personalbas, samtidigt som vi erbjuder flexibla lösningar där det behövs.”
En investering i kvalitet och hållbarhet
Att arbeta med kollektivavtal är inte bara en fråga om trygghet – det är också en investering i kvalitet. På Dedicare innebär det att vi följer ISO-certifierade processer och säkerställer att varje detalj är genomtänkt.
”Vi vill alltid kunna säga att vi gör rätt – för konsulterna, för vårdinrättningarna och för patienterna,” avslutar Armin.