“Vi kan förlänga livet”: Jens Lindberg om utvecklingen av cancerläkemedel

Jens Lindberg. Foto: Lisa Örtegren 2023

Möt Jens Lindberg, VD på Medivir

Det var av en slump som Jens hamnade i läkemedelsbranschen för över 25 år sedan. Precis som så många andra i life science industrin blev han kvar och är idag VD för ett mindre läkemedelsbolag som specialiserar sig på att utveckla läkemedel främst mot levercancer. Vi har träffat Jens för att prata om läkemedelsutveckling, visionen med Medivir AB och om samarbetet med Dedicare Life Science (f.d. H&P Search & Interim).

Vi träffas en solig höstdag på Dedicare Life Science’s kontor i Stockholm. Det står flyttlådor i korridoren och på måndag ska teamet flytta in till resten av Dedicare i Skanstull. Jens berättar att han ofta var här i samband med att de hade ett samarbete för ett par år sedan. “Jag blir nästan lite nostalgisk, för jag har varit här väldigt mycket.”

Hur du hamnade i läkemedelsindustrin?
— Jag hamnade där av en ren slump. Jag har en ekonomisk bakgrund och hade släkt och bekanta som arbetade inom läkemedelsbranschen som uppmuntrade mig till att söka dit.

Och sen blev du kvar i branschen?
— Ja, läkemedelsbranschen är väldigt specialiserad. Har du väl börjat där är det många som blir kvar. Det är en väldigt bra bransch att jobba i, väldigt trevlig och expansiv industri. Jag lämnade AstraZeneca 2020 och var en kort vända på Sedana Medical AB och sedan började jag som VD på det svenska läkemedelsbolaget Medivir AB för 1,5 år sedan.

Jens berättar att det inom läkemedelsindustrin främst finns tre olika sorters inriktningar: forskning, utveckling och kommersialisering. Medivir AB ligger där i mitten och är ett utvecklingsbolag. ”Vi driver kliniska studier med läkemedel och utvecklar läkemedel framåt mot regulatoriskt godkännande, säger han och tar en klunk av sitt kaffe.

Kan du berätta mer om vad ni gör på Medivir?
— De läkemedel vi utvecklar är för olika cancerformer och vårt huvudprojekt är inom levercancer. Levercancer kommer ofta med en väldigt dyster prognos och sjukdomsutvecklingen går ofta fort. Idag gör vi studier på en patientgrupp där det inte finns några godkända läkemedel, så vi har en möjlighet att skapa stor nytta för en grupp där alternativen är få. Vårt mål är att skjuta på sjukdomsförloppet, minska sjukdomsbördan och i slutändan förlänga livet.

Det låter som det är ett passionsdrivet arbete då det kan göra så stor skillnad?
— Ja det blir ju det. Varje extra månad kan betyda otroligt mycket men framför allt möjligheten att spendera mer tid med familj och vänner. Dessa månader extra blir väldigt, väldigt värdefulla.

Av det Jens gjort under sina 25 år i läkemedelsbranschen är det som Medivir AB nu gör en av de saker han är mest stolt över. “Vi känner oss väldigt nöjda över att lägga fokus på denna grupp, för att förhoppningsvis kunna ge dem något.” berättar Jens.

Är det ofta så i branschen, att man framförallt vill satsa på läkemedel som inte finns?
— Det som hänt under de år jag har varit i branschen, är att man idag i högre utsträckning väljer utvecklingskandidater utifrån om de är annorlunda. Det är i högre utsträckning drivet av det vetenskapliga och vad som kan tillföra mest nytta för patienten. Förr valde man oftare läkemedelskandidater utifrån den kommersiella potentialen. En tydlig trend jämfört med för 25 år sedan.

Det var som affärsområdeschef för onkologi på AstraZeneca 2014 som Jens först kom i kontakt med Johan och Leif på Dedicare Life Science (f.d. H&P Search & Interim). “Vi var en ganska liten organisation på 10-15 personer, men vi hade flera läkemedel på väg att bli godkända och hade en ambition om att bygga verksamheten till upp emot 100 personer på några år”, berättar Jens.

Hade ni en egen rekryteringsavdelning?
— Vi hade en begynnande talent aquisition-verksamhet men vi konstaterade också att det inte alltid är så enkelt att rekrytera själva och det tog tid – vi behövde hitta en partner. Men jag ville också utmana min och vår egen rekryteringskompetens, kan det bli bättre? Jag är ett stort fan av att om det kommer in ytterligare personer och kompetens i arbetet och processer så kommer det att bidra till att vi utvecklar vårt arbete och blir ännu bättre.

Hur kom du i kontakt med Dedicare Life Science (f.d. H&P Search & Interim)
— Jag måste erkänna att jag faktiskt inte exakt kommer ihåg, men jag brukar sondera terrängen med andra i min närhet när jag letar efter någon att jobba med, så jag gissar att det gick till så här också – jag fick en rekommendation. Det synkade väldigt bra i våra första samtal så vi bestämde oss för ett par roller att rekrytera tillsammans. På den tiden på AstraZeneca så hade vi valt de leverantörer vi jobbade med och skulle någon annan in var de tvungna att utvärderas först. Det fanns en hög tröskel för att komma in.

Jens Lindberg, Teresia Lönn, Leif Olsson. Foto: Lisa Örtegren 2023

Och hur gick utvärderingsperioden?
— Jättebra av den enkla anledningen att de blev kvar på AstraZeneca. De landade i ett avtal med bolaget och började även jobba med övriga affärsområden. Att vi gjorde utvärderingen och sen landade i att de blir en vald leverantör, det är bara för att de levererade.

Vad var det som avgjorde att de landade i avtalet?
— Det är viktigt att de jag jobbar med i rekryteringsfrågor också är tydliga i sina bedömningar av kandidater. Det måste finnas en transparent dialog. Det har jag inte alltid upplevt – man har gjort ett bra jobb processmässigt men sen tagit steget tillbaka när det gäller de slutgiltiga valen. Jag upplevde att det fungerade väldigt bra med H&P (nu Dedicare Life Science), både att ta fram kandidater men också som en sparringpartner. Det var också viktigt att kunna hitta och identifiera nordiska kandidater, vilket de kunde göra.

Nu har vi pratat dåtid och nutid – men framåt, vad är din vision med Medivir?
— ”Vi vill ta vårt läkemedel till marknaden – och det med rätt partner. Vi har en tydlig vision om att som en del i nästa steg identifiera rätt industriell partner att jobba med och bli ett av få svenska läkemedelsbolag som tagit ett läkemedel till marknaden

Jens berättar att med stora mål och en liten organisation så får alla hugga in, så det kan bli mycket arbete i perioder. Jag frågar honom avslutningsvis vad han gör utanför sitt arbete för att samla energi och bli hållbar i längden.

— Jo, jag och hustrun är längdskidåkare, det är en viktig del av vår fritid. Jag mår bra av det och kan koppla bort annat. Sen tycker jag om att skrota i trädgården, det är min helgmeditation. Fixa och dona så att den mår bra, det blir så tydligt att det händer någonting och jag ser resultat. Och sen åker vi båt på sommaren, i lite lagom mängd!

Stockholm oktober 2023

_____________________

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med konsult-och rekryteringstjänster inom life science? Maila oss direkt på lifescience@dedicare.se. Vill du nå oss på telefon så är du varmt välkommen att ringa oss på + 46 (0)8 678 10 80.

Vi ser fram emot att höra från dig!