Dedicare möter: psykologen som kombinerar pension med jobb
Tomas är en av våra fantastiska konsulter över 65 som har valt att fortsätta jobba även om han har uppnått pensionsåldern. Med ett flexibelt uppdrag på deltid bestämmer han själv över sina arbetstider och kan bidra med sin långa erfarenhet som psykolog på sina villkor.
Namn: Tomas Danilsons
Ålder: 70 år
Yrke: Psykolog
Familj: Fru
Gör gärna på fritiden: Vara i naturen eller påta i trädgården samt köra sportbil.
Berätta lite om ditt nuvarande uppdrag!
– Jag jobbar just nu med utredningar i skolorna i Sävsjö kommun. I skolorna går barn i förskola och elever ända upp i högstadiet, men jag har mest jobbat med lärarna och eleverna i låg- och mellanstadiet. Jag hjälper barnen som har olika typer av utmaningar i skolan genom att handleda lärare och övriga personal. Det kan vara allt från att titta på pedagogiken till att se över hur skolan fungerar organisatoriskt. Och jag gör ungefär 6-8 utredningar per termin, men det varierar lite efter behov.
Du är ju i pensionsåldern, vad var det med konsultlivet som lockade dig?
– Jag mår helt enkelt bäst av att ha grejer på gång fortfarande. I jobbet får jag vara en del av ett sammanhang och får stimulans både socialt och intellektuellt. Något som jag skulle sakna om jag var pensionär på heltid. Men jag vill inte jobba fem dagar i veckan, det hade inte fungerat. Därför är det här uppdraget perfekt, det är flexibelt och jag bestämmer själv hur jag disponerar min tid. Det är också fördelaktigt för ekonomin så klart, att jag kan skjuta lite på vissa delar av pensionen och kunna ta ut mer av den när jag väl väljer att sluta helt.
– Men framförallt är det roligt att få vara aktiv och utnyttja kunskaperna som man har efter en så pass lång tid i arbetslivet. Att jobba i skola är omväxlande och det känns bra att kunna vara med och påverka. Jag märker att det finns många saker som jag tar för givna att jag kan, men som inte är självklara för andra. Då är det viktigt att jag i min handledning delar med mig av mina verktyg för att skapa en bättre dialog mellan lärare, personal och elever.
Hur länge har du jobbat som psykologkonsult hos Dedicare?
– I över två år. Jag har tidigare jobbat som psykolog både inom kommuner och skola och varit delaktig i närmare 600 utredningar. Jag har också jobbat länge med utbildning och behandling inom kriminalvården. Men sedan 2018 har mitt fokus varit inom skola.
På vilket sätt stöttar din konsultchef dig?
– Det är värdefullt att ha en och samma kontaktperson över tid. Det känns tryggt att kunna vända sig till någon om det uppstår några frågetecken inom uppdraget. Jag har själv inte stött på några större problem, men det är en bra möjlighet om man upplever att det finns orimliga förväntningar hos arbetsgivaren till exempel.
Hur skulle du säga att livet som konsult skiljer sig från dina tidigare arbetslivserfarenheter?
– Jämfört med att jobba som anställd är det en stor skillnad. Då jobbar man mer på rutinbasis och schemamässigt och har fler olika typer av möten att behöva närvara på. Jag tycker det blir mer tid över till själva arbetsuppgifterna som konsult.
Har du några tips till andra i pensionsåldern som är nyfikna på att testa livet som konsult?
– Vill man ha en fot kvar i arbetslivet och få stimulans så kan jag verkligen rekommendera att jobba på det här sättet. Här kan du styra själv hur mycket och hur ofta du vill jobba, så att du inte blir uppäten av alla arbetsuppgifter. Då kan jobbet plötsligt kännas mer spännande igen och du får en nytändning! Det är roligt att fortfarande kunna jobba inom sitt yrke och känna sig eftertraktad och uppskattad.
Är du också 65+ ung? Upptäck dina möjligheter nu!
Är du i pensionsåldern men känner att du fortfarande har mycket kvar att ge? På Dedicare ser vi din långa yrkeslivserfarenhet som en styrka, något som gör dig extra värdefull som psykologkonsult. Gör en intresseanmälan nedan så berättar vi mer om dina möjligheter. Tillsammans hittar vi ett upplägg som passar dig.